Actualitatea ambasadei

Marcarea Zilei Naționale a României în Statul Israel

Ambasada României în Statul Israel a marcat Ziua Națională în cadrul unei recepții organizate la 30 noiembrie 2016 la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

La eveniment au participat peste 900 de invitați, oficiali din cadrul MAE local, ministerului științei, tehnologiei și spațiului, ministerului economiei, membrii și alți oficiali ai Knesset-ului, alături de ambasadori ai statelor membre UE, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Israel, consulii onorifici ai României în Israel, ambasadori israelieni de origine română și foști ambasadori israelieni la București, primari, reprezentanți ai mediului cultural, educațional și al mediului de afaceri. Mediul asociativ a fost reprezentat de lideri şi membri ai tuturor organizațiilor originarilor din România, personalități din cadrul comunității, dar și jurnaliști din presa de limbă română. Partener în sprijinirea activităților de marcare a Zilei Naționale a României în comunitățile istorice românești din afara granițelor țării s-a numărat inclusiv Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“. 

Ambasadorul României în Statul Israel, Andreea Păstârnac, a evidențiat anul 2016 ca fiind anul cooperării bilaterale în domeniile cercetării științifice, securității cibernetice și inovației. Din partea guvernului israelian a participat Ofir Akunis, ministrul israelian al științei, tehnologiei și spațiului, precum și Yoseph Yonah, membru în Knesset și președinte al Grupului de prietenie Israel – România. Cei doi oficiali israelieni au transmis mesaje de felicitare pentru Ziua Naţională, evidențiind relația specială dintre cele două state și rolul comunității israelienilor originari din România la crearea și consolidarea statului Israel.

Conceptul evenimentului a constat în degustare de multiple soiuri de vinuri din podgoriile românești, unele importate deja pe piața israeliană sau care urmează să pătrundă în această zonă, cu accent asupra contribuției originarilor din România la formarea și consolidarea statului Israel. Au fost degustate și vinuri produse de podgorii israeliene de renume, precum Carmel Winery, a cărei istorie este strâns conectată cu România. Vinurile din podgoriile românești incluse în degustarea din cadrul evenimentului au fost prezente prin contribuția companiilor Crama Rotenberg, Jidvei și Alexandrion Grup.

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, la eveniment a participat artista de muzică populară românească, Letiția Boroi și soprana israeliană de origine română Monica Schwartz, oferind posibilitatea intonării live a imnurilor naționale a celor două state. Programul artistic a cuprins muzică populară românească, fiind apreciat în mod deosebit de reprezentanții comunității originarilor din România. 

Vizita, în Statul Israel, a domnului Florian Dorel Bodog, ministrul sănătății (6 - 8 martie 2017)

15.03.2017

În perioada 6 – 8 martie 2017, domnul Florian Dorel Bodog, ministrul sănătății, a efectuat o vizită în Statul Israel, în vederea participării la Conferința și Expoziția Internațională de Dispozitive Medicale și Sănătate -…

Vizita, în Statul Israel, a domnului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților (4-6 martie 2017)

14.03.2017

În perioada 4-6 martie 2017, a avut loc vizita în Statul Israel a domnului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, la invitația omologului israelian, domnul Yuli-Yoel Edelstein, în vederea participării la Seminarul…

Precizări MAE referitoare la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017 care elimină cvasitotalitatea taxelor consulare

01.02.2017

Începând cu data de astăzi, 1 februarie 2017, intră în vigoare Legea nr. 1/2017 care, printre altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României…