Relaţii bilaterale

Relaţii politice

Până în 1990, între România şi Israel nu au avut loc vizite la nivel de şefi de stat, fiind totuşi de remarcat prezenţa în România a unor lideri marcanţi precum Golda Meir, Menahem Begin şi alţii.

Primul contact la nivel de preşedinţi a avut loc în septembrie 1991, prin vizita de stat în Israel a domnului Ion Iliescu.

Preşedintele României s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu şi Ehud Barak, prim-miniştri ai Statului Israel, cu prilejul reuniunilor OSCE din 2-3 decembrie 1996, la Lisabona şi, respectiv, 19-20 noiembrie 1999, la Istanbul

În perioada 3-5 ianuarie 2000, preşedintele Emil Constantinescu a efectuat o vizită de stat în Israel.

În data de 27 ianuarie 2005, preşedinţii celor două state s-au întâlnit în Polonia, cu ocazia participării la ceremoniile de comemorare a 60 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz.

La nivel de prim-miniştri, între cele două ţări au avut loc schimburi de vizite oficiale, în România şi în Israel, în anii 1972, 1977, 1985 şi 1987 şi, respectiv, 1997, 1998, 2001.

În perioada 14-16 martie 2005, a avut loc vizita oficială la Ierusalim a domnului Călin Popescu-Tăriceanu, prim ministru al României, cu prilejul inaugurării unei noi aripi a Memorialului Yad VaShem de la Ierusalim.

În aprilie 1994, Shimon Peres, viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Israelului, a efectuat o vizită oficială în România şi a participat la lucrările Forumului Crans-Montana de la Bucureşti.

Ehud Olmert, vice-prim ministru şi ministru al comerţului, industriei şi muncii, a vizitat România în perioada 8- 9 februarie 2003, cu prilejul primei întâlniri la nivel de experţi a Comitetului Mixt pentru Acordul de Comerţ Liber. În perioada 25-26 mai 2005, oficialul israelian, actualmente prim-ministru (confirmat de Knesset la 4 mai 2006), a revenit în România cu ocazia participării la "Forumul de cooperare în domeniul tehnicii, informaticii şi al comunicării România-Israel".

În anii 1975, 1978, 1983, 1994, 2000 şi 2010 miniştrii de externe ai Israelului au vizitat România, iar în anii 1974, 1988, 1997, 1998, 2001,2002, 2005, 2008, 2011 şi 2012 omologii români au efectuat vizite oficiale în Israel.

În perioada 28-29 aprilie 2002, a avut loc vizita în Israel a ministrului român al afacerilor externe, domnul Mircea Geoană, în cadrul unui turneu politico-diplomatic în regiune.

În perioada 1-6 iulie 2005, domnul Mihai-Răzvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, a efectuat o vizită oficială în Israel.

În perioada 18 – 24 mai 2006, a avut loc vizita oficială în Israel a secretarului de stat Theodor Baconschi, coordonator al Departamentului Afaceri Globale.

O delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe, condusă de secretarul de stat coordonator al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, a efectuat o vizită de lucru în Israel, în perioada 25 februarie – 3 martie 2007.

La Bucureşti, în data de 7 iunie 2007, ministrul român al afacerilor externe, domnul Adrian Cioroianu, s-a întâlnit cu ministrul afacerilor sociale din Israel, Yitzak Herzog, aflat la Bucureşti pentru a participa la Conferinţa OSCE privind combaterea discriminării şi promovarea respectului şi înţelegerii reciproce.

În perioada 19-22 februarie 2008 domnul Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe, a efectuat o vizită oficială în Israel la Invitaţia omologului său.

În contextul marcării a 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre România şi Israel, au avut loc vizita în România a domnului Majalee Whbee, ministru adjunct al afacerilor externe israelian (mai 2008) şi vizita în Israel a domnului Anton Niculescu, secretar de stat (iunie 2008).

În perioada 2-4 noiembrie 2008 domnul senator Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României şi Preşedintele Partidului Social Democrat a efectuat o vizită în Israel.

În perioada 31 mai-2 iunie 2009 a avut loc vizita de stat în Israel a preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, la invitaţia omologului său, preşedintele Shimon Peres. În cadrul vizitei, preşedintele României a avut întâlniri oficiale cu şeful statului israelian, Shimon Peres, cu preşedintele Knesset-ului Reuven Rivlin şi cu primul ministru, Benjamin Netanyahu. De asemenea, şeful statului român a vizitat Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem, s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Israel şi a participat la deschiderea Forumului de afaceri româno-israelian.

În perioada 24-26 octombrie 2009 a avut loc vizita în Israel a domnului secretar de stat pentru afaceri globale Doru Costea.

În perioada 14-16 aprilie 2010 a avut loc vizita în România a domnului Avigdor Lieberman, vice-prim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel. 

Ministrul Securităţii Publice din Statul Israel, Yitzhak Aharonovitch, s-a aflat în România în perioada 13-16 iunie 2010.

La invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, în perioada 11-13 august 2010, preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, a efectuat o vizită de stat în România, prima vizită a unui şef de stat israelian în ţara noastră. În cadrul vizitei, preşedintele Peres a avut convorbiri oficiale cu preşedintele României, cu primul-ministru, cu preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

În perioada 27 februarie -1 martie 2011, domnul Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe al Româniai, a întreprins o vizită în Israel, la invitaţia omologului israelian, domnul Avigdor Lieberman. 

În perioada 30 - 31 august 2011, ministrul israelian al industriei, comerţului şi muncii, Shalom Simhon, a efectuat o vizită în România.

La 24 noiembrie 2011 a avut loc la Ierusalim prima şedinţă comună a guvernelor român şi israelian. Delegaţiile naţionale au fost conduse de premierul Emil Boc şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu. Cu acest prilej a fost semnată o Declaraţie comună a celor două Cabinete privind priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu. De asemenea, în cadrul reuniunii interguvernamentale a Guvernelor României şi Statului Israel au fost semnate patru documente de colaborare româno-israeliană, respectiv Declaraţia Comună între vice-prim-ministrul şi ministrul de Interne al Statului Israel şi Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, Memorandumul de înţelegere între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor şi Institutul Yad Vashem din Ierusalim, susţinut de Ministerul Educaţiei din Israel, precum şi Declaraţia de Intenţie între miniştrii mediului ai celor două ţări şi Planul de cooperare în domeniul sănătăţii şi al medicinii între ministerele de resort din cele două ţări. 

În perioada 26 - 28 martie 2012 a avut loc vizita în Israel a dlui G. Berca, ministrul român al administrației și internelor, la invitația ministrului israelian al securității publice, Y. Aharonovich.

Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe, a efectuat, în perioada 26-30 mai 2012, o vizită oficială în Statul Israel, la invitaţia omologului său israelian, Avigdor Lieberman. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a avut convorbiri cu Shimon Peres, preşedintele Statului Israel, cu Benjamin Netanyahu, prim ministru, un dejun de lucru cu vice prim ministru şi ministrul afacerilor externe Avigdor Lieberman. De asemenea, ministrul român a avut o întrevedere cu Dan Meridor, vice prim ministru şi ministrul serviciilor de informaţii şi energiei atomice.

Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a efectuat, în perioada 9-11 iulie 2012, o vizită oficială în Statul Israel. Cu acest prilej au avut loc convorbiri cu Shalom Simhon, ministrul Industriei, Comerţului şi Muncii, precum şi cu unele dintre cele mai marcante societăţi de investiţii din Israel şi cu firme locale importante. 

În perioada 8-9 octombrie 2012, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a întreprins o vizită în Israel ca parte a unui turneu regional care a mai inclus Autoritatea Palestiniană şi Iordania.  Ministrul român a avut întrevederi cu preşedintele Shimon Peres, cu omologul israelian, Avigdor Lieberman, şi cu ministrul energiei şi resurselor de apă, Uzi Landau.

În perioada 9 - 11 februarie 2013 a avut loc vizita în Israel a dlui Varujan Vosganian, ministrul economiei. Vizita în Israel a dlui Sorin Encuțescu, consilier de stat, pentru discuții privind industria de securitate.

La 3 septembrie 2013 a avut loc vizita oficială în România a ministrului adjunct al afacerilor externe al Statului Israel, Zeev Elkin (ministru în exercițiu, portofoliul afacerilor externe israeliene fiind asumat de premierul Benjamin Netanyahu). A fost întrevederi cu vice-premierul Gabriel Oprea și președinții Camerelor Parlamentului, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea.

În perioada 14 - 16 octombrie 2013 a avut loc vizită în Israel a unei delegaţii parlamentare româneşti pentru diaspora.

În perioada 22 - 24 octombrie 2013 a avut loc vizita în Israel a dlui Daniel Constantin, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

În perioada 3 - 8 noiembrie 2013 s-a desfășurat vizita în Israel a dnei Rovana Plumb, ministrul mediului şi pădurilor, în marja participării la "International Women Leaders’ Conference".

În perioada 4 - 7 noiembrie 2013 a avut loc vizită în Israel a domnului senator Haralambie Vochițoiu, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

În perioada 11 - 14 noiembrie 2013 a avut loc vizita în Israel a dlui Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

La 5 decembrie 2013 a avut loc vizită în Israel a dlui Cristian Diaconescu, consilier prezidențial.

La 13 ianuarie 2014 dl. Liviu Nicolae Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a participat la funeraliilor de stat organizate pentru fostul premier israelian Ariel Sharon.

În perioada 19 – 21 ianuarie 2014,  Președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită oficială în Statul Israel, în cadrul căreia a fost semnată Declarația Comună de cooperare între Administrația Prezidențială și Memorialul Yad Vashem pentru combaterea discriminării, antisemitismului și intoleranței.

În perioada 10-11 februarie 2014 a avut loc vizita în Israel a dnei Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, cu ocazia participării României cu pavilion naţional la cea de-a 20-a ediţiei a expoziţiei ’’International Mediteranean  Tourism Market’’.

În perioada 26 – 27 februarie 2014 a avut loc vizita în România a dlui Yoel Razvozov, președintelui Comisiei pentru absorbția emigranților și diaspora din Knesset.

În perioada 10 - 13 mai 2014 a avut loc vizita în Israel a dlui Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

În perioada 23-24 iunie 2014, a avut loc, la Ierusalim, cea de-a doua Ședință comună a Guvernului României și Guvernul Statului Israel. 

În perioada 12 - 16 septembrie 2014 a avut loc vizita în Israel a dlui Răzvan Alexandru Cotovelea, ministrul român pentru societatea informațională și comunicații.

În perioada 15 - 17 septembrie 2014 a avut loc vizita în România a ministrului israelian pentru infrastructură naţională, energie şi resurse de apă, Silvan Shalom.

În perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2014 a avut loc vizita în Israel a dlui Ovidiu Raețchi, deputat în Colegiul 4 Diaspora în cadrul Parlamentului României.

În perioada 10-12 februarie 2015 a avut loc vizita în Israel a dnei Simona Allice Man, președintele Autorității Naționale pentru Turism, pentru participarea la Târgul Internaţional de Turism Mediteranean - International Mediterranean Tourism Market.

În perioada 18 - 22 februarie 2015 a avut loc vizita în Israel a președintelui Camerei Deputaților (însoțit de o delegație parlamentară), Valeriu Ștefan Zgonea.

În perioada 22-25 martie 2015 a avut loc vizita în Israel a dlui Nicolae Bănicioiu, ministrul român al sănătății, în marja participării la Conferinţa internaţională MEDinIsrael.

În perioada 30 aprilie – 3 mai 2015 a avut loc vizita în Israel a dlui Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru relația cu românii de peste hotare.

În perioada 12-14 mai 2015 a avut loc vizita în Israel a dlui Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, cu ocazia participării la conferința BIOMED ().

În perioada 12–14 mai 2015 a avut loc vizita în Israel a dlui Robert Cazanciuc, ministrul justiției.

În perioada 7 - 9 octombrie 2015 a avut loc vizita în România a Președintelui Knesset-ului israelian, Yuli-Yoel Edelstein.

În perioada 10 – 17 octombrie 2015 a avut loc vizita în Israel a dnei Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

În perioada 13-14 octombrie 2015 a avut loc vizita în Israel a unei delegații parlamentare conduse de către președintele Comisiei pentru relații externe din Senat, Petru Filip.

În perioada 14-17 octombrie 2015 a avut loc vizita în Israel a dlui Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății.

În perioada 19 – 23 ianuarie 2016 a avut loc vizita în Israel a unei delegații parlamentare conduse de către dl deputat Liviu Nicolae Dragnea, președintele PSD.

În perioada 8 – 10 februarie 2016 a avut loc vizita în Israel a președintelui Autorității Naționale pentru Turism, dna. Anca Pavel Nedea, în marja participării la cea de-a 22 –a ediție a Târgului Internațional pentru Turism pentru Piața Mediteraneană.

În perioada 6 – 11 martie 2016, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a efectuat o vizită de stat în Statul Israel.     

În perioada 21 – 23 iunie 2016 a avut loc vizita în Israel a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților.

La 27 iunie 2016 a avut loc vizita în Israel a unei delegații a Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), condusă de domnul Mihai Robert Dima, președinte, prilej cu care a fost semnat Planul de Acțiuni între ANCSI și Centrul Israelian pentru Cercetare și Dezvoltare în Industrie (MATIMOP).

În perioada 12 -15 septembrie 2016 s-a desfasurat vizita în Israel a conducerii Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (George Baesu, președinte, si Alexandru Bala, vicepreședinte). 

În perioada 14-18 septembrie 2016 s-a desfășurat vizita oficială în Israel a doamnei Raluca Prună, ministrul justiției, la invitația omologului israelian, doamna Ayelet Shaked. 

În perioada 25-27 septembrie2016 a avut loc vizita în Israel a domnului Mircea Dumitru, ministrul educației naționale și cercetării științifice, în contextul participării la Summitul global privind Educația sub auspiciile OCDE (Ierusalim, 26-27 septembrie 2016).  

La 30 septembrie 2016 președintele României, domnul Klaus Iohannis, și președintele Senatului, domnul Călin-Popescu Tăriceanu, au participat la funeraliile de stat ale fostului președinte israelian Shimon Peres.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

        

Vizita, în Statul Israel, a domnului Florian Dorel Bodog, ministrul sănătății (6 - 8 martie 2017)

15.03.2017

În perioada 6 – 8 martie 2017, domnul Florian Dorel Bodog, ministrul sănătății, a efectuat o vizită în Statul Israel, în vederea participării la Conferința și Expoziția Internațională de Dispozitive Medicale și Sănătate -…

Vizita, în Statul Israel, a domnului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților (4-6 martie 2017)

14.03.2017

În perioada 4-6 martie 2017, a avut loc vizita în Statul Israel a domnului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, la invitația omologului israelian, domnul Yuli-Yoel Edelstein, în vederea participării la Seminarul…

Precizări MAE referitoare la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017 care elimină cvasitotalitatea taxelor consulare

01.02.2017

Începând cu data de astăzi, 1 februarie 2017, intră în vigoare Legea nr. 1/2017 care, printre altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României…