Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

România a recunoscut Statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta la 11 iunie 1948. Deschiderea oficiilor diplomatice (legaţii), conduse de miniştri plenipotenţiari, a avut loc în acelaşi an. Primul ministru plenipotenţiar israelian acreditat la Bucureşti a fost celebrul pictor Reuben Ruvin, originar din România.

În perioada 1948-1957, raporturile diplomatice au cunoscut sinuozităţi datorate, în primul rând, contextului internaţional (conflictele Israelului cu vecinii săi arabi, criza Suezului din 1956), precum şi refuzului autorităţilor române ale vremii de a permite emigrarea evreilor români, în condiţiile solicitate ferm de Israel. În acest context, în martie 1951, Israelul şi-a rechemat trimisul de la Bucureşti, gest urmat de retragerea ministrului plenipotenţiar român de la Tel Aviv (iunie 1952). Oficiile diplomatice deschise în cele două ţări au continuat să funcţioneze sub conducerea unor însărcinaţi cu afaceri a.i.

Într-un nou context politic internaţional, caracterizat prin încercarea de destindere între Est şi Vest, şi ca urmare a liberalizării relative a emigrării evreilor români înspre Israel, în 1957, cele două ţări au revenit asupra poziţiei lor prin numirea unor miniştri plenipotenţiari la conducerea legaţiilor de la Bucureşti şi Tel Aviv.

În anul 1957, Israelul a revenit asupra poziţiei sale şi a numit un ministru plenipotenţiar la Bucureşti. Ulterior, România a trimis un reprezentant de acelaşi rang la Tel Aviv.

În timpul războiului de Şase Zile (iunie 1967) şi în perioada imediat următoare, marcată de tensiuni diplomatice intense, România a fost singura ţară din blocul răsăritean care a menţinut relaţiile diplomatice cu Israelul. Ca urmare a acestor acumulări calitative, consecinţă directă a conturării unei politici externe proprii, separată de cea a Moscovei, în 1969, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă.

România, asemenea celorlalte state, nu recunoaşte transferarea capitalei la Ierusalim – conform deciziilor Knessetului din 1950 şi 1980, menţinându-şi misiunea diplomatică şi reprezentanţele oficiale la Tel Aviv.

Statul israelian apreciază în mod deosebit continuitatea şi caracterul special al raporturilor bilaterale, în ansamblu, iar în 2017 cele două state au sărbătorit 69 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte.

Între ministerele de externe ale celor două ţări a fost creat, în 1991, un mecanism de consultări, sub forma unei comisii mixte, care s-a întrunit periodic la Bucureşti (1992, 1995, 2004, 2009, 2012) şi la Ierusalim (1994, 1997, 1999, 2001, 2003, 2007, 2010).

În oraşele Ierusalim, Beer Sheva şi Haifa funcţionează consulate onorifice ale României.

             

Secțiile de votare in Statul Israel

09.11.2019

Prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 35 din 4 octombrie 2019 au fost aprobate secțiile de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale din 2019, care vor avea loc în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie (turul I),…

Programul Secției Consulare în zilele de 7,8, 11 noiembrie 2019, respectiv 21, 22 și 25 noiembrie 2019

04.11.2019

Vă informăm că, în zilele de 7,8, 11 noiembrie 2019, respectiv 21, 22 și 25 noiembrie 2019, Secția Consulară a Ambasadei României în Statul Israel nu va avea program de lucru cu publicul, având în vedere organizarea alegerilor pentru …

Programul Ambasadei României în Statul Israel, inclusiv al Secției Consulare, 9 octombrie 2019

08.10.2019

Vă informăm că, miercuri 9 octombrie 2019, Ambasada României în Statul Israel, inclusiv Secția Consulară nu vor avea program de lucru cu publicul.

 

  • Numeroşi cetăţeni români au beneficiat deja de avantajele www.econsulat.ro: economie de timp (vii la sediul consulatului în ziua şi la ora programate) şi garanţia dosarului complet (datele şi documentele au fost deja verificate de consulat). Pentru cei care încă nu l-au folosit, sunt necesari doar trei paşi: 1. Te înscrii pe www.econsulat.ro, alegi serviciul consular dorit și completezi datele cerute. 2. După ce consulatul verifică și confirmă că cererea este completă, accepţi programarea făcută de consulat sau alegi o altă zi şi oră. 3. Vii la sediul consulatului, în ziua și ora pe care le-ai programat, pentru a depune cererea, fără o așteptare suplimentară. Pentru uşurinţă, pe pagina de Facebook a Ambasadei sunt videoclipuri explicative care arată, rapid şi simplu, cum să te înscrii şi să ceri aproape orice serviciu consular prin www.econsulat.ro. Videoclipurile explicative deja răspund la cele mai frecvente întrebări trimise de cetăţenii români. Cetăţenii români care se vor prezenta la sediile consulatelor fără programare vor putea solicita servicii consulare în măsura în care nu există programări în prealabil, dar aceștia se vor confrunta cu timpi de aşteptare (în comparaţie cu cei care vin la ora programată) şi chiar cu riscul de a nu avea documentele necesare pentru depunerea cererii. Programările pentru serviciile consulare sunt gratuite, iar ambasada lucrează direct cu cetăţeanul român. Cei care aleg să plătească intermediari pentru programarea de servicii consulare pentru un lucru pe care îl pot face singuri, de pe orice computer sau telefon cu internet, şi sunt nevoiţi să dea date personale şi copii după documente unor persoane necunoscute.