Promovare economică

Atragerea investiţiilor israeliene în România

Firmele israeliene sunt implicate în numeroase proiecte de cooperare în ţara noastră, în următoarele domenii de activitate: lucrări de infrastructură (construcţia şi modernizarea drumurilor, reţele de apă etc.); industrie (aeronautică, electronică, chimie, metalurgie, textile, alimentară, construcţii de maşini şi aparate electrice), exploatarea lemnului şi producţia de mobilier etc.), construcţii (sedii de firme, locuinţe şi sate de vacanţă), agricultura (irigaţii, sere, cultura viţei de vie, cultura porumbului cu conţinut de ulei îmbunătăţit, seminţe, ferme animale, etc.), turism si servicii (asigurări, servicii financiar-bancare, centre medicale, mass-media etc.). 

Potrivit datelor din evidenţa ONRC (la 30 iunie 2012), investiţiile israeliene directe însumeazǎ 68,1 milioane USD, reprezentând capital social total subscris la 6339 societăţi comerciale cu capital israelian, poziţionând Statul Israel pe locul 31 în clasamentul investiţiilor străine directe. Este de remarcat cǎ marea majoritate a investitorilor israelieni s-au limitat la vărsarea capitalului minim prevăzut de legea română, iar investiile şi achiziţiile ulterioare au fost făcute în numele persoanelor fizice implicate, fără a fi înregistrate ca aport de capital.

O serie de investitii au fost realizate de firmele israeliene în România (prin firme „offshore”, înregistrate în Olanda, Cipru, Grecia, SUA şi alte ţări), însumează peste două miliarde dolari. Totodată, sunt în curs de derulare sau negociere numeroase investiţii israeliene indirecte în diverse domenii de activitate. Separat de acestea, numeroase firme şi cetăţeni israelieni (inclusiv cei cu dublă cetăţenie) au achiziţionat numeroase terenuri şi locuinţe de la persoane fizice în diverse localităţi din România.

Principalele domenii în care sunt implicate firmele israeliene sunt:
• Industrie: Strauss Group, The Central Bottling Co. (industria alimentara), Elbit Systems Ltd., Israeli Aircraft Industry (aeronautică), Hod Metal Products Co. (metalurgie), Sano Group (produse curatenie), Argaman Industries (textile), produse cosmetice (societatea mixta Milaron), etc. 
• I.T&C : Motorola, Alvarion, Amdocs, Ness Technologies, Nortel, Tadiran, Gilat, etc. 
• Financiar – bancar: Bank Leumi, Menorah Mitvachim Holding Ltd., 
• Transporturi: Golden Point (societatea Mainrom)
• Agriculture: irigatii (Naan DanJain, Netafim), diverse alte companii. 
• Proiecte imobiliare: Kardan Group, AFI Europe, Ofer Brothers Group, B.S.R. Group, Europe Israel Group, Ashtrom, Solel Boneh, Ocif Group, Elbit Medical Emaging, Nanette, Poalim Real Estate, Global Trade Center Real Estate, etc.
Cooperarea financiar bancară se realizează, în principal, prin acorduri de corespondent bancar între băncile comerciale existente în cele două ţări, pentru a facilita activităţile comerciale.

Investiţia realizată de Bank Leumi, a doua mare bancă israeliană, care a achiziţionat în anul 2005 banca Eurom cu 45 milioane Euro. Bank Leumi este prezentă astfel, de la acea dată, în România şi doreşte să dezvolte activităţile bancare în domeniul creditării comerciale urmărind creşterea cotei de piaţă de la 0.5% la 2.5%. 
În anul 2002, Eximbank România şi Corporaţia Israeliană pentru Asigurarea Creditelor de Export au semnat un acord de asigurare a exporturilor româneşti şi israeliene, pe terţe pieţe.

Menorah Mitvachim Holdings Ltd. si Kardan NV au investit împreună, în anul 2007, în domeniul fondurilor de pensii. Societatea Menorah Mitvachim este lider în Israel, în domeniul administraţiei fondurilor de pensii.

Programul Ambasadei României în Statul Israel, inclusiv al Secției Consulare, 25-27 decembrie 2019 și 01 - 03 ianuarie 2020

31.12.2019

Vă informăm că, în perioada 25-27 decembrie 2019 (Crăciun) și 01 - 03 ianuarie 2020 (Anul Nou), Ambasada României în Statul Israel, inclusiv Secția Consulară nu vor avea program de lucru cu publicul.

 

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE pentru anul universitar 2020 – 2021

18.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin din…

Post de funcționar în cadrul Ambasadei României la Tel Aviv

11.09.2019

Ambasada României în Statul Israel anunță disponibilitatea contractării unui funcționar, cu normă întreagă, angajat pe plan local. Dacă aveți cetățenie română, sunteți un bun cunoscător al limbilor română și ebraică,…
  • Numeroşi cetăţeni români au beneficiat deja de avantajele www.econsulat.ro: economie de timp (vii la sediul consulatului în ziua şi la ora programate) şi garanţia dosarului complet (datele şi documentele au fost deja verificate de consulat). Pentru cei care încă nu l-au folosit, sunt necesari doar trei paşi: 1. Te înscrii pe www.econsulat.ro, alegi serviciul consular dorit și completezi datele cerute. 2. După ce consulatul verifică și confirmă că cererea este completă, accepţi programarea făcută de consulat sau alegi o altă zi şi oră. 3. Vii la sediul consulatului, în ziua și ora pe care le-ai programat, pentru a depune cererea, fără o așteptare suplimentară. Pentru uşurinţă, pe pagina de Facebook a Ambasadei sunt videoclipuri explicative care arată, rapid şi simplu, cum să te înscrii şi să ceri aproape orice serviciu consular prin www.econsulat.ro. Videoclipurile explicative deja răspund la cele mai frecvente întrebări trimise de cetăţenii români. Cetăţenii români care se vor prezenta la sediile consulatelor fără programare vor putea solicita servicii consulare în măsura în care nu există programări în prealabil, dar aceștia se vor confrunta cu timpi de aşteptare (în comparaţie cu cei care vin la ora programată) şi chiar cu riscul de a nu avea documentele necesare pentru depunerea cererii. Programările pentru serviciile consulare sunt gratuite, iar ambasada lucrează direct cu cetăţeanul român. Cei care aleg să plătească intermediari pentru programarea de servicii consulare pentru un lucru pe care îl pot face singuri, de pe orice computer sau telefon cu internet, şi sunt nevoiţi să dea date personale şi copii după documente unor persoane necunoscute.