Statul Israel

Accesul pe piaţa muncii

CERINŢE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ CETĂŢENII ROMÂNI PENTRU A PUTEA LUCRA LEGAL ÎN ISRAEL

  • Conform legislaţiei naţionale, doar angajatorii care dispun de permise de angajare valide de la Autoritatea pentru Populaţie şi Imigrări (API) din cadrul Ministerului de Interne pot angaja muncitori străini, respectiv doar muncitorii străini cu permise de muncă valabile şi vize B/1 (vize de lucru) pentru sectorul relevant pot fi angajaţi de către angajatorii autorizaţi.
  • Angajatorii autorizaţi au obligaţia de a înregistra angajarea muncitorului străin conform procedurilor API pentru sectorul relevant.
  • Muncitorii străini trebuie sa fie angajaţi pe un post cu normă întreagă de către angajatorul autorizat. Este interzisă angajarea cu jumătate de normă a unui muncitor străin.
  • Muncitori străini pot lucra exclusiv pentru angajatorul înregistrat şi autorizat care a efectuat angajarea, nefiind permisă angajarea pentru un alt angajator (inclusiv în timpul pauzelor de lucru, în vacanţe, zile de odihnă sau după încheierea orelor de lucru). În cazul nerespectării acestei obligaţii, muncitorul străin poate fi expulzat. De asemenea, dacă un angajator autorizat angajează în mod ilegal un muncitor străin, angajatorul respectiv riscă sancţionări pe linie administrativă sau penală.
  • Informaţii suplimentare sunt disponibile în Ghidul privind drepturile muncitorilor străini publicat de Centrul Naţional de Servicii şi Informare al Statului Israel la adresa: http://www.piba.gov.il/Subject/ForeignWorkers/Documents/561040_Zchuton_2013_ROM_NoCrops.pdf

 

       MODALITĂŢI DE SOLUŢIONARE A LITIGIILOR DE MUNCĂ

  • Muncitorii străini ale căror drepturi şi prevederi specificate în contractul de muncă au fost încălcate de către angajator se pot adresa în sensul reglementării acestora la Divizia de Aplicare a Legislaţiei Muncii (Labor Laws Enforcement Division) din cadrul Ministerului Economiei al Statului Israel (tel. 1-800-800-126).
  • De asemenea, muncitorii străini pot reclama încălcarea drepturilor inclusiv la Avocatul poporului pentru drepturile muncitorilor străini din cadrul Departamentului Muncitorilor Străini (Foreign Workers Department) al Ministerului Economiei al Statului Israel (tel. 03-734-7230, 050-624-0546, fax: 03-734-7269).

Informaţii suplimentare sunt disponibile la următoarele adrese:

http://telaviv.mae.ro/node/177

http://mfa.gov.il/MFA/ConsularServices/Documents/ForeignWorkers2013.pdf

http://www.kavlaoved.org.il/en/

https://www.btl.gov.il/English%20homepage/Pages/default.aspx

http://www.kolzchut.org.il/he/%d7%a2%d7%9e%d7%95%d7%93_%d7%a8%d7%90%d7%a9%d7%99

http://www.piba.gov.il/Subject/ForeignWorkers/Documents/561040_Zchuton_2013_ROM_NoCrops.pdf

http://www.nbn.org.il/aliyahpedia/government-offices/office-locations/908-misrad-hapnim-ministry-of-the-interior-branches.html

http://www.moital.gov.il/

 

Secțiile de votare in Statul Israel

09.11.2019

Prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 35 din 4 octombrie 2019 au fost aprobate secțiile de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale din 2019, care vor avea loc în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie (turul I),…

Programul Secției Consulare în zilele de 7,8, 11 noiembrie 2019, respectiv 21, 22 și 25 noiembrie 2019

04.11.2019

Vă informăm că, în zilele de 7,8, 11 noiembrie 2019, respectiv 21, 22 și 25 noiembrie 2019, Secția Consulară a Ambasadei României în Statul Israel nu va avea program de lucru cu publicul, având în vedere organizarea alegerilor pentru …

Programul Ambasadei României în Statul Israel, inclusiv al Secției Consulare, 9 octombrie 2019

08.10.2019

Vă informăm că, miercuri 9 octombrie 2019, Ambasada României în Statul Israel, inclusiv Secția Consulară nu vor avea program de lucru cu publicul.

 

  • Numeroşi cetăţeni români au beneficiat deja de avantajele www.econsulat.ro: economie de timp (vii la sediul consulatului în ziua şi la ora programate) şi garanţia dosarului complet (datele şi documentele au fost deja verificate de consulat). Pentru cei care încă nu l-au folosit, sunt necesari doar trei paşi: 1. Te înscrii pe www.econsulat.ro, alegi serviciul consular dorit și completezi datele cerute. 2. După ce consulatul verifică și confirmă că cererea este completă, accepţi programarea făcută de consulat sau alegi o altă zi şi oră. 3. Vii la sediul consulatului, în ziua și ora pe care le-ai programat, pentru a depune cererea, fără o așteptare suplimentară. Pentru uşurinţă, pe pagina de Facebook a Ambasadei sunt videoclipuri explicative care arată, rapid şi simplu, cum să te înscrii şi să ceri aproape orice serviciu consular prin www.econsulat.ro. Videoclipurile explicative deja răspund la cele mai frecvente întrebări trimise de cetăţenii români. Cetăţenii români care se vor prezenta la sediile consulatelor fără programare vor putea solicita servicii consulare în măsura în care nu există programări în prealabil, dar aceștia se vor confrunta cu timpi de aşteptare (în comparaţie cu cei care vin la ora programată) şi chiar cu riscul de a nu avea documentele necesare pentru depunerea cererii. Programările pentru serviciile consulare sunt gratuite, iar ambasada lucrează direct cu cetăţeanul român. Cei care aleg să plătească intermediari pentru programarea de servicii consulare pentru un lucru pe care îl pot face singuri, de pe orice computer sau telefon cu internet, şi sunt nevoiţi să dea date personale şi copii după documente unor persoane necunoscute.