Prima pagină

Date generale

 

Denumirea oficială: Statul Israel.

Poziţia geografică: Israelul este localizat în Orientul Mijlociu, de-alungul coastei de est a Mării Mediterane, fiind un punct de legătură între Africa şi Asia.

Vecini:  Iordania (E), Siria (N-E), Liban (N), Egipt (S-V).

Populaţia: cca 8,723 milioane locuitori (2017 estimat).

Grupuri etnice: 74,8% evrei, 20,8% non-evrei (majoritatea arabi).

Confesiuni religiose: 74,8% mozaici, 17,6% musulmani, 2% creştini (majoritatea arabi), 1,6% druzi şi 4% care nu sunt grupaţi pe criterii religioase.

Suprafaţă: 22.072 km2.

Distribuţia populaţiei: 91,6% din populaţie trăieşte în mediul urban, între cele peste 100 de centre urbane distingându-se trei oraşe principale: Ierusalim (10,3%), Tel Aviv (5,5%), Haifa (4,2); 8,4% din populaţie trăieşte în mediul rural: sate şi comunităţi agricole (3,2%), kibbutz-uri (3,3%), moshav-uri (1,8%).

Punctul cel mai înalt: Muntele Hermon 1.200 m.

Punctul cel mai scăzut: Marea Moartă – 400 m sub nivelul mării, reprezentând cel mai scăzut punct de pe planetă.

Clima: Se pot distinge două sezoane predominante: anotimpul rece (noiembrie – aprilie) şi vara care durează şase luni din an. Condiţiile regionale sunt foarte variabile: veri umede şi ierni blânde de-a lungul coastei; veri uscate şi ierni moderate în regiunile de deal; veri secetoase şi ierni plăcute în Valea Iordanului; climă deşertică în Negev. Ocazional, iarna, pot fi semnalate mici cantităţi de zăpadă în zonele de munte. Primăvara şi toamna, un fenomen particular îl reprezintă vântul uscat şi fierbinte, încărcat cu nisip, denumit hamsin.

Forma de organizare: Israelul este o democraţie de tip parlamentar. Ramurile legislativă, executivă şi juridică funcţionează pe principiul separării puterilor în stat, asigurându-se astfel echilibrul în interiorul sistemului. Israelul nu are o constituție scrisă.

Capitala: La 20 ianuarie 1950, capitala Statului Israel a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim, iar în 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat "capitala unită şi veşnică" a ţării. Instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat se află în Ierusalimul de Vest. România, asemenea altor state, nu recunoaşte transferarea capitalei la Ierusalim, menţinându-şi misiunea diplomatică la Tel Aviv.

Şeful statului: preşedintele Reuven Rivlin, învestit la 17 iulie 2014.

Primul ministru: Benjamin Netanyahu (Likud).

Ziua naţională: : Ziua Independenţei - 5 Iyyar conform calendarului ebraic. Conform calendarului gregorian - 14 mai 1948, Declaraţia de Independenţă a Statului Israel.

Sărbători legale:  Conform calendarului ebraic:

 • Pesach
 • Ziua Memorială a Holocaustului (Yom Hashoah)
 • Ziua Comemorării Martirilor (Yom HaZikaron)
 • Ziua Independenţei (Yom Ha'Atzmaut)
 • Shavuot
 • Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc)
 • Yom Kippur
 • Sukkot ( Sarbatoarea Corturilor sau a Tabernacolelor)
 • Simchat Tora

Limbi oficiale: ebraica şi araba; este larg folosită limba engleză, chiar şi în mediile oficiale, dar şi limba rusă o dată cu creşterea numerică a populaţiei provenite din fosta URSS.

Moneda: Shekel (NIS)

Produs intern brut (PIB): 339,99 miliarde USD (2017 estimat)

PIB/locuitor: 39,126 USD (2017 estimat)

Creştere PIB: 3,8% (2016 estimat)

Forţa de muncă: 64% (2017 estimat)

Repartiţia forţei de muncă pe sectoare (2014 estimat):

 • servicii 82% 
 • industrie: 16% 
 • agricultură: 2%

Şomaj: 4,5% (2017 estimat)

Rata inflaţiei: 0,5% (2017 estimat)

Ora oficială: GMT + 2 ore.

Greutăţi şi măsurători: sistemul metric.

Electricitatea pentru consumul casnic: 220 V.

Prefix telefonic internaţional: 00972.

Cod internet: IL
 

 

Programul Ambasadei României în Statul Israel, inclusiv al Secției Consulare, 25-27 decembrie 2019 și 01 - 03 ianuarie 2020

31.12.2019

Vă informăm că, în perioada 25-27 decembrie 2019 (Crăciun) și 01 - 03 ianuarie 2020 (Anul Nou), Ambasada României în Statul Israel, inclusiv Secția Consulară nu vor avea program de lucru cu publicul.

 

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE pentru anul universitar 2020 – 2021

18.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin din…

Post de funcționar în cadrul Ambasadei României la Tel Aviv

11.09.2019

Ambasada României în Statul Israel anunță disponibilitatea contractării unui funcționar, cu normă întreagă, angajat pe plan local. Dacă aveți cetățenie română, sunteți un bun cunoscător al limbilor română și ebraică,…
 • Numeroşi cetăţeni români au beneficiat deja de avantajele www.econsulat.ro: economie de timp (vii la sediul consulatului în ziua şi la ora programate) şi garanţia dosarului complet (datele şi documentele au fost deja verificate de consulat). Pentru cei care încă nu l-au folosit, sunt necesari doar trei paşi: 1. Te înscrii pe www.econsulat.ro, alegi serviciul consular dorit și completezi datele cerute. 2. După ce consulatul verifică și confirmă că cererea este completă, accepţi programarea făcută de consulat sau alegi o altă zi şi oră. 3. Vii la sediul consulatului, în ziua și ora pe care le-ai programat, pentru a depune cererea, fără o așteptare suplimentară. Pentru uşurinţă, pe pagina de Facebook a Ambasadei sunt videoclipuri explicative care arată, rapid şi simplu, cum să te înscrii şi să ceri aproape orice serviciu consular prin www.econsulat.ro. Videoclipurile explicative deja răspund la cele mai frecvente întrebări trimise de cetăţenii români. Cetăţenii români care se vor prezenta la sediile consulatelor fără programare vor putea solicita servicii consulare în măsura în care nu există programări în prealabil, dar aceștia se vor confrunta cu timpi de aşteptare (în comparaţie cu cei care vin la ora programată) şi chiar cu riscul de a nu avea documentele necesare pentru depunerea cererii. Programările pentru serviciile consulare sunt gratuite, iar ambasada lucrează direct cu cetăţeanul român. Cei care aleg să plătească intermediari pentru programarea de servicii consulare pentru un lucru pe care îl pot face singuri, de pe orice computer sau telefon cu internet, şi sunt nevoiţi să dea date personale şi copii după documente unor persoane necunoscute.